Negeren als oplossing voor ongewenst gedrag?

Elke hond zijn eigen probleem?
22 december 2016
Antropomorf : mag een hond nog hond zijn?
7 maart 2017
Show all

Negeren als oplossing voor ongewenst gedrag?

Negeren of niet?

Is negeren een beloningsvorm of een correctie?

Negeren als leerproces kan een krachtige methode zijn als er aan voorwaarden voldaan wordt.
Heel vaak wordt negeren als leerproces genoemd om gedrag af te leren. Echter negeren moet wel een doel hebben. De bedoeling is dat de hond er iets van leert en dat moet je dan ook controleren. Anders is het alleen maar vermijden van bepaald gedrag in die situatie.

Je moet de situatie dus opnieuw kunnen creëren en daarmee kom je direct op de belangrijkste vraag van negeren.
Wat negeer je? Het gedrag of de hond?

Als het gaat om het gedrag ben je in feite bezig met interactief communiceren. Ik noem het dan ook ‘Sociale Interactie’ of ‘Interactief Leren’. Het gaat om het veranderen of aanleren van gedrag in die situatie. Ik controleer dus direct of de hond al iets heeft geleerd!

Een voorbeeld, maar er zijn er veel meer:

De hond springt op tegen mij. Ik draai me in die situatie om en als de hond weer vier poten op de grond heeft draai ik weer terug en geef de hond dus in feite de kans om weer tegen me op te springen. Als hij dat dan ook doet draai ik weer de rug toe. Dat herhaal ik net zo vaak als nodig is. Als hij dan uiteindelijk niet meer tegen me opspringt en gewoon blijft staan, krijgt hij kort een ‘braaf’ of ‘goed zo’.

Ik loop dus niet weg van de hond! Ik geef de hond de kans om aan te geven ‘ik heb het begrepen’.
Ik heb niet de hond maar wel het gedrag genegeerd. Een groot verschil.
Wat je dan vaak wel ziet is dat de hond in het begin nog een conflictsignaal toont, door bijvoorbeeld een pootje op te tillen.

Een ander voorbeeld:

Een hond komt zeer (te) enthousiast op een ander individu af gelopen, al of niet met geluid. Wat ik de eigenaar dan vraag is om zich ZWIJGEND om te draaien en weg te lopen. Zodra de hond dan weer met de eigenaar meeloopt, vaak na een paar passen al, mag hij zich weer omdraaien en weer toelopen naar dat individu (mens of hond). Wordt de hond weer (te) druk bij het toelopen, dan de handelingen, nog altijd zwijgend, herhalen. Net zo lang tot de hond zich rustig gedraagt in de nabijheid van zijn in het begin gezochte individu of object.

Ook hier geldt dus dat de hond steeds weer in de gelegenheid komt om aan te geven ik ben aan het leren of zelfs ik heb het geleerd. Dat is dus iets heel anders dan weglopen en niet terug komen. Meestal duurt het 3 tot 5 herhalingen om een duidelijk verschil te zien.

Er zijn nog talloze andere situaties waarbij dit principe kan worden toegepast, ook in huis. Het gaat om negeren van gedrag en dus niet van de hond.

Conclusie bij DogPartner:

NEGEREN = INTERACTIEF LEREN = SOCIALE INTERACTIE = SOCIAAL LEREN

Het is daarmee een consequente toepassing van lichaamstaal zoals honden ook onderling vertonen.
Vergelijk het ook eens met de deuroefening volgens onze methode en met onze motivatie van veiligheid.

Vraag:
Als een hond opmerkt dat hij genegeerd wordt, krijgt hij dan onbedoeld toch aandacht en een beloning?

In een paar uur kunt u dit met uw hond leren en/of andere mensen hierin trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *