Antropomorf : mag een hond nog hond zijn?

Negeren als oplossing voor ongewenst gedrag?
28 februari 2017
Show all

Antropomorf : mag een hond nog hond zijn?

Antropomorf

Het toekennen van menselijke emoties, normen, waarden en zelfs eigenschappen toeschrijven aan niet menselijke voorwerpen of individuen staat bekend als antropomorfisme.

Een hond is een hond en heeft recht op een ‘honds’ leven! Een stelling uit het verleden.
De honden zijn ingeprent op soortgenoten in het nest al. Ook mensen maken daar deel van uit. Immers de verzorgers, fokkers en mogelijke bezoekers hebben ook een rol vervuld in die periode. Blijkbaar kun je dan denken dat je de hond verder kunt vermenselijken dan zijn of haar erfelijk materiaal toelaat.

Eberhard Trumler

Eberhard Trumler schreef het al.

In 1972 in het boek “Honden zijn om van te houden” (1971 oorspronkelijke titel: ‘Mit dem Hund auf du’ ISBN 90 293 0011 6) met een inleiding door Konrad Lorenz.

Op de achterzijde van de omslag staan ook enige Nederlandse aanbevelingen die er niet om liegen. In 1974 gevolgd door het boek “Honden moet je serieus nemen”. De grote en oprechte liefde voor honden straalt van elke pagina. Echter nergens heeft hij het over vertroetelen. Zijn respect voor honden was en is daarvoor te groot. Zorgzaamheid, dat is wat hij beschreef.

Sindsdien is er veel veranderd in de wereld van waarnemen van gedrag en omgaan met honden. Vooral en met name meer inzicht in leerprocessen en technieken hebben geleid tot veel betere trainingsmethoden dan toen gangbaar waren. Meer en meer nam het respect toe en een hondsvriendelijke methode wordt tegenwoordig als normaal beschouwd.

Maar wat is dat nu eigenlijk?

De jaren 2010 en verder kenmerken zich met felle discussies over gelijkwaardigheid van mensen en honden. Welke ontwikkelingen zullen we nog meer meemaken? Nu krijgt veel informatie uit het verleden blijkbaar niet meer de waardering die het al die tijd wel heeft gekregen. Mag een hond nog wel hond zijn of moeten we dit prachtige dier meer en meer menselijke kenmerken toekennen? Is het verstand? Is het emotie? Is het logisch? De meningen lijken nog wel verdeeld.

Als de vermenselijking van de hond te ver doorslaat loop je het risico dat de hond niet komt als deze geroepen wordt….. Hij of zij is immers gelijkwaardig. Waarom gaat de geleider niet zelf naar de hond toe? Wellicht gaat het om gevaarlijke situaties. Wees daarom altijd voorzichtig met wat de wens is. Actie geeft reactie en kan vergaande consequenties hebben. DogPartner heeft daarop ook zijn basisgedachte gebaseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *